Wij zijn geen winkel waar mensen kunnen shoppen
KRIMPEN A/D IJSSEL • Een groeiend aantal ouders doet een beroep op Stichting Leergeld Hollandsche IJssel.
Volgens voorzitter Paul van den Eijnden is het aantal aanvragen in 2020 met ruim 300 stuks gestegen naar ruim 1.400 waarvan er 995 zijn toegekend. In 2019 waren er 1.011 aanvragen. Een duidelijke verklaring voor de stijging is moeilijk te geven. “Het heeft vast iets te maken met onze groeiende naamsbekendheid. Daarnaast zien we steeds meer zzp’ers en werkende ouders die in armoede leven en daarom hulp vragen.”
Maatwerk
Yolanda Holleboom, coördinator bij de stichting, benadrukt dat niet elke aanvraag wordt gehonoreerd. “Wij zijn geen winkeltje waar mensen even kunnen shoppen. Bij elke aanvraag kijken we heel goed naar wat het kind nodig heeft. Maatwerk dus. Er volgt vaak ook een huisbezoek. Pas daarna nemen we een beslissing.” De ouders krijgen het geld ook niet op hun rekening gestort, maar ontvangen een cheque. “Met die cheque gaan ze naar de lokale winkel om een fiets of laptop te halen”, legt Van den Eijnden uit. “De winkelier stuurt vervolgens de cheque plus een ingevuld formulier naar ons terug. Wij blijven zo – heel bewust – onzichtbaar voor de kinderen.”
Hij is blij met de samenwerking die is ontstaan tussen een drietal winkels (ZEKER Digitaal, Mega Bike Rotterdam en Aktie Bikes) en de stichting. “Ze kunnen altijd leveren, zelfs in deze coronatijd. Zo kwamen er in maart veel aanvragen binnen voor een laptop. Dit omdat de kinderen online hun lessen moesten volgen. ZEKER Digitaal trok toen echt alles uit de kast om ons en vooral die kinderen te helpen.”
Stichting Leergeld Hollandsche IJssel is afhankelijk van sponsoren, bijdragen van fondsen en subsidies die de drie deelnemende gemeenten verstrekken. Zo gaf de Krimpense gemeenteraad kort geleden nog toestemming voor een extra subsidie van 17.500 euro, bovenop de jaarlijkse subsidie van 12.500 euro. “Daar zijn we de politiek hartstikke dankbaar voor”, aldus Van den Eijnden, “zeker als je bedenkt dat Krimpen aan den IJssel het financieel zwaar heeft.”
Toch hoopt hij op een structureel hoger subsidiebedrag. “We zijn sinds 2018 actief in Krimpen aan den IJssel en hadden toen geen idee hoeveel aanvragen er binnen zouden komen. Nu blijkt dat veel Krimpense kinderen een steuntje in de rug kunnen gebruiken, meer dan we hadden verwacht.” Hij wijst naar het motto van Stichting Leergeld: ‘Nu meedoen is later meetellen’. “Onze ambitie is dat alle kinderen meedoen, ongeacht de financiële positie van hun ouders.”
Slippers
Tijdens huisbezoeken komen intermediairs van de stichting af en toe schrijnende situaties tegen. “Soms geloof je niet wat je aantreft”, zegt Holleboom. Dan hebben kinderen niet meer dan een matrasje of ze lopen de hele winter op slippers rond. Dat is triest.” Het is volgens de coördinator belangrijk om nooit te oordelen over iemands financiële situatie. “Dikwijls denkt men dat schulden ontstaan door eigen toedoen, maar vaak is het gewoon een gevolg van domme pech. Je verliest je baan of je bedrijf gaat failliet en belandt in de financiële problemen. Het gaat veelal om heel gewone mensen zoals jij en ik. Als we langs gaan ziet het huis er vaak keurig uit, maar ondertussen is er geen geld voor de boodschappen. Laat staan om een fiets of laptop aan te schaffen.”
Stichting Leergeld Hollandsche IJssel zoekt nog sponsoren. Een periodieke gift is geheel aftrekbaar van de belasting.